Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Faipari mérnöki BSc

Miért a faipari mérnöki alapképzési szak?

A faanyagról és annak feldolgozásáról, felhasználásáról csak Sopronban tanulhatsz felsőfokon, nagy tapasztalattal rendelkező, odafigyelő, szakmát szerető oktatóktól.

A Faipari mérnöki képzés a Kar legrégebbi, országosan egyedülálló képzése, melynek célja műszakilag jól felkészült szakemberek képzése a faipari tervezés, technológia, gépészet, kereskedelem, energetika és faépítészet minden területére.

A faipari mérnökök az egyik legősibb ökoanyaggal dolgoznak, a mindennapi életünket végigkísérő faanyag hasznosításával, feldolgozásával. Kreativitásukat, felkészültségüket felhasználva valósíthatják meg a környezettudatos, fenntartható tervezés és gyártás alapelvét, a hatékony anyag- és energiafelhasználást. Az Egyetem híres Selmeci hagyományai segítenek a beilleszkedésben, a ránk jellemző összetartó évfolyamközösség kialakulásában, és egy életre szóló, felejthetetlen élményt biztosítanak!

 

Mit tanulhatsz a faipari mérnöki alapképzési szakon?

Az alapképzésben a mai magyar ipar számára fontos, mindennapos általános, üzemeltetéshez is szükséges szakmai ismereteket sajátítják el a hallgatók, melynek köszönhetően innovatív szemléletű, versenyképes mérnökökké válnak.

Főbb témakörök (bővebb tárgylista a tantervben található):

  • Természettudományos alapismeretek (1-3 félév)
  • Gazdasági és humán ismeretek (1-7 félév)
  • Szakmai törzsanyag (1-7. félév, mely többek közt a faipari gépek, felületkezelés, ragasztás, modifikáció, épület- és bútorasztalosipari alapok, CAD-CAM-CNC témaköreit érinti)
  • Differenciált szakmai törzsanyag (3-6. félév, mely során lehetőséged van megismerni és elsajátítani a gyártáselőkészítést, fenntarthatóságot is magába foglaló épület- és bútorasztalosipari fejlett rendszereket, vagy éppen faépítészeti megoldásokat is.)
  • Kritérium tárgyak (1-6. félév)
  • Szabadon választható tárgyak (1-7. félév)

A képzés során bizonyos tárgy csoportok lehallgatását követően a diploma mellé mikrotanúsítványok megszerzésére is lehetőséged van. Ilyen például a CAD-CAM-CNC és a faépítészeti tanúsítvány, melyek mind az elhelyezkedésedet fogják segíteni.

Kihasználhatod karunk széles képzési spektrumát is, hiszen a szabadon választható tantárgyak keretében bekapcsolódhatsz a karunkon folyó más képzési területhez tartozó képzésekbe, akár az alkalmazott művészeti vagy informatikai területeken is.

Bekapcsolódhatsz számos nemzetközi és hazai kutatásba, melyek révén olyan ismeretekre tehetsz szert, amelyek újdonságtartalma miatt csak kevesen tudnak. A hallgatók egy része szervezett módon vehet részt különféle mobilitási programokban, vagyis karunk szakmai kapcsolatai révén jut el külföldi intézményekbe, és tölt el ott anyagi és szakmai támogatással néhány hónapot.

Emellett számos egyetemi, illetve nemzeti ösztöndíj lehetőségek vannak. Az aktuális kiírásokról a Hallgatóknak / Ösztöndíj lehetőségek menüpontban olvashatsz.

 

Továbbtanulási és karrier lehetőségek

Már a képzés alatt is lehetőséged van a faipari vállalatokhoz szervesebben kapcsolódni a duális képzés keretében, ahol pénzkereseti lehetőség mellett a szakmai fejlődés, az előremenetel, hosszabb távon pedig a karrier lehetőség is biztosított lehet számodra. Erről részletesebb tájékoztató itt található: http://dualis.uni-sopron.hu/kezdolap

A faipari mérnökök számára kínált álláslehetőségek széles skálán mozognak, az elsődleges faipartól (fűrészipar, csomagolóanyag gyártás, lemezipar) kezdve a másodlagos faipar (ajtó-, ablakgyártás, bútorgyártás) teljes skáláját lefedve egészen az építőiparig és a kereskedelemig. A faipari szakemberek minden esetben a világ talán legszebb megújuló anyagával, a fával dolgoznak. Tapasztalatunk az, hogy a faipari mérnökeink más műszaki ágazatokban is kiválóan megtalálják a helyüket, mivel a műszaki terület nagyon széles spektrumával találkoznak a képzésük során.

Faipari területen számos betöltetlen álláslehetőség van az országban, mivel sokkal több mérnököt fel tudnának venni a faipari vállalatok, mint amennyi kikerül az egyetemről. Ennek okán növekvő tendenciát mutat azon végzőseink száma is, akik már a záróvizsga előtt megtalálják helyüket a szakmában.

Végzős hallgatóinknak remek lehetőséget jelent többek közt a faipari mérnöki MSc vagy az építész MSc mesterszakok elvégzése, melyek során az faipari alapképzésben megszerzett tudásukat professzionálisabb szintre emelhetik, és különböző tervezési lehetőségekkel gazdagodhatnak. Természetesen bármely más műszaki területen történő továbbtanulásra is lehetőség kínálkozik.

Felvételi információk

Felvételi időszakban a felvételi információk a felvi.hu oldalon érhetőek el.

 

Cikk nyomtatása E-mail