Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Design- és művészetmenedzsment MA

Miért a Design- és művészetmenedzsment mesterszak?

A Design- és művészetmenedzsment (MA) mesterszak négy féléves, 120 kredit megszerzését előíró, nappali tagozatos mesterképzés művészeti területen. A művészeti és design termékeket, valamint szolgáltatásokat kínáló piaci vállalkozások, non-profit szervezetek - múzeumok, galériák, aukciósházak - számára ma már nélkülözhetetlen egy olyan szakember, aki tájékozott a piaci és művészeti trendek világában egyaránt, rendelkezik menedzsment, marketing, gazdasági, jogi ismeretekkel és szenvedélye a design és a művészet.

Amennyiben kiállítások, művészeti események, fesztiválok szervezésével, irányításával szeretnél foglalkozni, érdekel a projektmenedzsment, kortárs művészeti kritika, design és művészeti stúdiók világa, jelentkezz hozzánk!

Fontos tudni a szakra való jelentkezéshez, hogy a teljes kreditértéket beszámítjuk azoknál, akik a design- és művészetelmélet, designkultúra, a média design alapképzési szak, továbbá a bölcsészettudomány, társadalomtudomány, gazdaságtudományok és művészeti képzési területek alapképzési szakjairól jelentkeznek. Más BSc szakokon végzettek számára 60 kreditnyi többlettanulmányt szükséges elvégezni két év alatt az előírások szerint.

 

Mit tanulhatsz a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon?

A képzés követelményeinek és céljainak megfelelően, ha ezt a szakot választod, a tanulmányaid során széleskörű ismereteket szerezhetsz a gazdaság- a társadalomtudományok, valamint a bölcsészettudományok és a művészeti közvetítés területeinek diszciplínáiból egyaránt. Hangsúlyt helyezünk arra is, hogy a képzés során érdeklődésednek megfelelően tudj gyakorlati ismereteket szerezni a kortárs művészet, az alkalmazott művészet vagy a kulturális örökség gondozásával foglakozó intézményeknél.

A szakon tanulható egyes tudományterületek belső arányai valahogy így néznek ki:

kultúra-gazdaságtan és jog 8-12 kredit;

vezetés és menedzsment 10-14 kredit;

marketing és márkaépítés 6-10 kredit;

üzleti tervezés, vállalkozási pénzügyek 6-8 kredit;

társadalomkutatás, kultúraszociológia 6-10 kredit;

kommunikáció és művészetközvetítés 8-10 kredit;

médiaismeretek 6-12 kredit;

design- és művészettörténet 6-8 kredit;

design- és művészetelmélet 6-8 kredit.

 

A képzés során félévenként 50 óra gyakorlatot is teljesítened kell művészeti intézményeknél. A Soproni Egyetem ehhez kapcsolódó együttműködési szerződéssel rendelkezik többek között a Pro Kultúra Sopron, a Sign Reklámgrafikai Ügynökség, és az Eszterházy-központ intézményeivel is.

 

Továbbtanulási és karrierlehetőségek

A kultúra- és művészetközvetítés bármely területén el tudsz helyezkedni ezzel a diplomával. Sorolhatnánk itt sokáig, de talán elég néhány példa: múzeumok, galériák, aukciósházak, színházak, reklámügynökségek, rendezvényszervező irodák, különféle művészeti stúdiók, a kreatív ipar területén működő cégek, vállalkozások.

De ha van ambíciód hozzá, doktori fokozatot is szerezhetsz, akár a rokon képző intézményekben, akár a Soproni Egyetem Doktori Iskolájában.

Reméljük, meggyőztünk arról, hogy ezek alapján érdemes jelentkezni hozzánk.

 

Felvételi információk

Felvételi időszakban a felvételi információk a felvi.hu oldalon érhetőek el.

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek

Dr. Molnár László
egyetemi docens
(+36 99) 518-912
Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar
Szabóné Sándor Julianna
tanulmányi előadó
(+36 99) 518-736
Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar