Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

UNESCO elismerés

UNESCO elismerésben részesül a Soproni Egyetem a „kézműves üvegkészítés tudásáért”

 

Hat európai állam közös kezdeményezésére került fel „A kézműves üvegkészítés tudása, mesterségbeli technikája és képességei” című örökségelem az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. A Soproni Egyetem, Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar, Kreatívipari Intézete a szilikátok, azon belül az üvegtervezés indusztriális design szakterület keretében oktatja az üvegkészítés tudását (BA) és (MA) szinten, így húszéves képzési múlttal kapcsolódik az UNESCO célkitűzéséhez. A felterjesztést Csehország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Németország és Spanyolország közösen kezdeményezte, az emberiség nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudásának gyűjteményébe a speciálisan európai eredetű üvegművességet.

A Soproni Egyetem, mely a világ „Green Metric” egyetemi listáján az első száz környezettudatos campus között szerepel, szakirányként működteti Kreatívipari Intézetében a szilikátipari képzést. Az üveg a formatervezésben kiemelkedően fontos, nagy tartósságú és szinte korlátlanul újrahasznosítható anyag. Az itt működő formatervező műhely célja az indusztriális „craft” szemlélet meghonosítása, melynek lényeges eleme az iparvállalatokkal való szoros együttműködés az egyedi hozzáadott érték kibontakoztatása érdekében. Ipari partnereink oktatás, szakmai gyakorlat, diplomamunka és különféle pályázatok keretében támogatják a hallgatókat szakipari konzultációval és prototípusok elkészítésével. Az itt kihelyezett oklevél elismeri mindazon iparvállalatok mecenatúra tevékenységét, akik évtizedek óta hozzájárultak az oktatás magas színvonalához.

UNESCO elismerés

Az elismerő oklevelet Polyák János egyetemi docens, a formatervező műhely vezetője vette át 2024. április 24.-én Budapesten a VI. GlasSpring: Glass is Forever // Az üveg örök! című kiállítás nyitóünnepségén a Klebelsberg Kultúrkúriában. Az oklevelet Dr. Réthelyi Miklós Akadémikus, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, Zánki-Tóth Enikő a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság Közösségi Művelődési Főosztályának főosztályvezetője, dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság vezetője adta át Dr. Réthelyi Miklós beszámolója és köszöntő beszéde után. Az átadónak otthont adó jelentős szakmai kiállítást Pattantyús Gergely Ferenczy-díjas üvegtervező művész nyitotta meg.

 

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a támogatóinknak és együttműködő partnereinknek:

 • Ajka: Ajka Kristály
 • Budapest: Rákosy Glass, Herczeg István, Hábori György
 • Bárudvarnok: „Goszthony Mária” Nemzetközi Üveg Alkotótelep és Szimpozion Alapítvány
 • Orosháza: Egyesült Magyar Csomagolóüveg Kft., Guardian Hunguard
 • Herend: Herendi Porcelánmanufaktúra
 • Kecskemét: Nemzetközi Kerámia Stúdió
 • Sopron: Csonka és Fiai Kft., Glass Design
   

Az Unesco nemzetközi ernyőszervezetként ráirányítja a figyelmet az üvegművességre, tudományos és művészeti kapcsolatrendszert kínál, közösségi védettséget nyújt a kulturális cím által, együttműködési teret teremt a közös értékrend számára. Magyarország az oktatást állította a fókuszba, mivel az üvegművesség mesterségbeli és művészeti tudásmegőrzése gyakorlatorientált formában iskolai, egyetemi, szimpóziumokon és műtermi keretek között zajlik. Az ehhez kapcsolódó kutatási és megőrzési stratégiák kidolgozása, kapcsolati koordinációk kiépítése, a közösségi hagyományok ápolása a széles körű ismeretterjesztéssel együtt biztosítják az üvegművesség fennmaradását.

Az eredeti dokumentum alapján öt oklevelet adtak át, melyeket hosszútávú megfontolások alapján választottak ki úgy, hogy az elismerés tükrözze a szakterületek határait és a közös szellemi és tartalmi összetartozást.

 • A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium nemzetközileg elismert, úttörő szerepet tölt be a magyar üvegesoktatásban. Oklevelüket Szűcs Tibor igazgató vette át.
 • A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a felsőfokú, elméleti és gyakorlati tervezőművész képzésben kiemelkedő, az Arts and Craft mai irányzatait is magában foglaló korszerű intézmény. Oklevelüket Prof. Koós Pál egyetemi tanár, leendő rektor vette át.
 • A hosszúhetényi Nemes János Művelődési Központ üvegtörténeti kiállításának alapítói példaértékű eredményeket értek el a régió többszáz éves üvegművesség-hagyományának felkutatásával. Az elismerést Derksen Gyöngyi a Neuglashütte Német Nemzetiségi Kultúrfalu Egyesület elnöke vette át.
 • A pannonhalmi Hefter Galéria a húsz éve alapított üvegre szakosodott magángaléria és kortárs gyűjtemény. Összekötő szerepe van az üvegművészet tudásának és gyakorlatának helyszínei, műtermek, restaurátor és rekonstrukciós műhelyek, valamint a történeti és kortárs tárgykultúrát megjelenítő és népszerűsítő, megőrzési stratégiákat kidolgozó intézmények, múzeumok, kiállítóhelyek és galériák között. Az oklevelet Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, az MMA Győri - a nyugati országhatáron túlnyúló - régió, tagozatának elnöke, iskola és galéria alapító vette át.
 • A Soproni Egyetem, mely a világ „Green Metric” egyetemi listáján az első száz környezettudatos campusa között szerepel, külön szakirányként Kreatívipari Intézetében elindította a szilikátipari képzést. Az itt működő formatervező tanszék célja az indusztriális „craft” szemlélet meghonosítása, melynek lényeges eleme az iparvállalatokkal való szoros együtt gondolkodás az egyedi hozzáadott érték kibontakoztatására. Az itt kihelyezett oklevél elismeri mindazon iparvállalatok mecenatúra tevékenységét, akik évtizedek óta tevékenyen és anyagilag hozzájárultak az oktatás magas színvonalához.

Köszönet a szervezésért és a sok éves munkáért a Szimultán Művészeti Iskolának és a Kiskép Galéria vezetőjének Koós Ágnesnek!

Cikk nyomtatása E-mail