Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Szakmai Hét a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karon - 2024. április 2-5.

Szakmai Hét a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karon

 

Faipari mérnöki BSc - Ipari termék- és formatervező mérnöki BSc - Faipari mérnöki MSc (angol nyelven)

A másod- és harmadéves faipari mérnöki, valamint az ipari termék- és formatervező mérnöki alapszakos hallgatók az angol nyelvű faipari mesterszakos hallgatókkal közösen látogatták meg az ERTL Faipari Kft. gyártóüzemét Móron.

20240404_ERTL-butor_csoport.jpg

Az Árkossy Bútor Kft. herendi műhely-iroda- és bemutató terem komplexumában is jártak a felsőbb éves faipari mérnök hallgatók és az angol nyelvű faipari MSc szakosok, az ipari termék- és formatervező hallgatókkal közösen a szakmai hét keretében.

20240404_Arkossy-butor-design_csoport.jpg

A tanulmányutak és céglátogatások mellett, sok érdekes előadást is tartottak a szakmai hét keretében a faipari mérnöki, valamint az ipari termék- és formatervező mérnöki szakos hallgatóknak:

A Forest Hungary Kft. képviseletében Paksa Gergely műszaki menedzser tartott előadást. A cég bemutatása után belsőépítészeti példákon keresztül, elkészült tervek alapján ismerkedhettek meg a hallgatók a forgalmazott termékekkel, majd a főbb termékcsoportok kerültek bemutatásra.

Kiemelt hangsúlyt kaptak az újdonságok, az asztalosok és bútorgyártók munkájához szükséges alapanyagok és vasalatok, az aktuális műszaki fejlesztéseknek és divatirányzatoknak megfelelő termékek.

Ezután Wilheim Gábor, a Fabunio - Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnöke tartott bemutatóval egybekötött előadást a bútoriparban használt bőrökről és azok gyártási technológiájáról.

Forest Hungary Kft. előadás Fabunio előadás

 

Formatervezés BA - Formatervező művész MA

A formatervezés BA és a formatervező művész MA hallgatók tettek látogatást az IKEA Industry Sopron üzemében, ahol egy frissen végzett hallgatónk, a faipari mérnöki duális képzésen februárban diplomázott Sajdik Tamás vezette körbe a csapatot a laptermékeket és bútorfrontokat készítő részlegeken.

A gyártástechnológiák ismertetésén túl hasznos információkat kaptak az IKEA fenntarthatósági törekvéseiről az energiafelhasználás és a fenntartható alapanyagok használata terén.

IMG_20240404_105121.jpg

A formatervezés BA és a formatervező művész MA hallgatók a szakmai héten jártak Herenden is, ahol megismerhették a Herendi Porcelánmanufaktúra és az Árkossy Bútor Kft. tervezői és gyártáskultúráját.

A Herendi Porcelánmanufaktúra tizenöt éve kiemelt partnere a Soproni Egyetemnek, hallgatóink szakmai gyakorlat teljesítésében és diplomamunka kivitelezésében is kapnak segítséget, így a herendi vezetők, tervezők, műhelyvezetők nagyban támogatják az oktatás eredményességét. A „fehér arany”-ként is emlegetett herendi porcelán világelső minőségével tradíciójának és kultúrájának köszönhetően.

IMG_0663.jpeg IMG_0700.jpeg IMG_0705.jpeg
IMG_0701.jpeg

Az Árkossy Bútor műhely-iroda- és bemutató terem komplexumában a cég bemutatása után, a modern és naprakész gyártási folyamatok, az azonos tervezői nyelv és a soproni kötődések mentén, baráti szakmai párbeszéd folyt.

IMG_0719.jpeg

 

Tervezőgrafika BA - Kommunikáció- és médiatudomány BA

A tavaszra való tekintettel egy intenzív többnapos programot szerveztek a tervezőgrafika, valamint a kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatóknak a Sopron környéki természeti táj feldolgozására, amelynek célja, hogy minden hallgató a megadott szempontok szerint egyedi anyaggal gazdagítsa tervezői kincsestárát.

Az első napi közös kiránduláson begyűjtött vázlatokat, krokikat, fotókat másnap műhelymunka keretében kellett feldolgozniuk a hallgatóknak. Az elkészült legjobb munkákat, vázlatfüzeteket április 15-én az ARTiquarium-ban mutatják be. A kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatók által a tanulmányi kirándulásról készült fotóválogatás és kisfilm is itt lesz megtekinthető.

IMG_7803 2.JPG

Cikk nyomtatása E-mail