Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Selmecbányai síremlékeket tettek rendbe a faiparos hallgatók

Faiparos hallgatók síremlékeket gondoztak Selmecbányán

A Korlátlan Faiparos Társaság 2022 tavaszán a Selmeci-Soproni diákhagyományok ápolásának céljával, közösségi programok szervezése érdekében jött létre.

A közösség a selmecbányai sírok állapota láttán döntött úgy, hogy kezébe szeretné venni a nyughelyek egy részének renoválását és tisztítását. Június elején Selmecbányára utaztak,  hogy 11 fővel lássanak neki a munkálatoknak a település három temetőjében. Professzorok, mindenkori rektorok, hallgatók nyughelyeit tisztították három napon át szorgalmasan. A renoválások a gyomlálást, magasnyomású vízmosóval moha és alga eltávolítást, valamint általános sírrendezést foglaltak magukban, melynek során a halllgatók közel 20 sírt tisztítottak meg.

ssir2.png

Az elhanyagolt a sírok, utoljára majdnem húsz éve estek át komolyabb mértékű tisztításon, így sok nyughely feledésbe is merült. A közösségi aktivitáson rlszt vevő hallgatók értékes munkát végeztek, mely az általuk készített képeken is szembetűnő.

„Szeretném, hogy a jövő baleksága Selmecbányára való látogatása során láthassa, hogy az elhunyt professzorok és hallgatók tiszteletben élnek tovább hagyományainkban. Örömmel tölt el a hallgatókon tapasztalható összefogási készség és a tenni vágyás. Csak buzdítani tudom hallgatótársaimat, a hasonló felmerülő lehetőségek megvalósítására.” - jegyezte meg Fónagy Gábor a Korlátlan Faiparos Társaság Elnöke

A sírokon végzett felújítások augusztusban kerülnek végleges befejezésre, amelynek során virágokat, növényeket terveznek ültetni, a lekopott nevek újra festése és talajborítást pótlása mellet.

ssir1.jpg

A Korlátlan Faiparos Társaság ezúton is köszönetét fejezi ki számos támogatójának, akik lehetőséget és értéket láttak ötletük megvalósításában. Segítségükkel remélik elindíthatnak egy olyan folyamatot, amellyel az akadémia síremlékei a jövőben megfelelő tisztelettel lesznek gondozva.

Támogatóink:

Balázs Péter, Vadkerti Tóth Balázs, Áll Gábor, Prof. Dr. Bejó László, Lafi Márk, Bencze Zsóka, Erős Attila, Káldi Melhior, Pulai Arnold, Czinge Szilvia Virág, Vályi-Nagy Péter, Kizmus Szabolcs, Nagy Sándor, Sári Zsolt, Kanizsai Botond András, Boleradszki Márió, Blaschek Tamás

Sírtakarításban részt vett hallgatók:

Soós Márton, Káldi Júlia Fanni, Pristyák László, Marton Emese, Régi Ákos, Plavecz Enikő, Radvánszki Bálint, Hanzséros Olivér, Nagy Ábel, Ágoston Álmos, Fónagy Gábor

ssir3.jpg

Cikk nyomtatása E-mail