Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Konferencia a Fenntartható Lombosfa Gazdálkodás Jövőjéről

lombfa2.jpg

Tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a világ minden tájáról a szakemberek, hogy részt vegyenek a Soproni Egyetem, a WOOD K Plus ausztriai kutatóintézet, a göttingeni Georg August Egyetem és a Faipari Tudományos Egyesület (FATE) által szervezett kétnapos Lombosfa konferencián, ahol nem csak előadásokat hallgathatnak meg, hanem tapasztalatokat is cserélhetnek a kutatómunkában elért eredményekről.

A szervezők elmondták: A lombosfa ágazat helyzete Európában az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül, köszönhetően a fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatoknak és a természetes anyagok iránti növekvő keresletnek. Emellett a lombosfákból készült termékek, mint például a bútorok, padlóburkolatok és építőipari anyagok, egyre népszerűbbek a környezettudatos fogyasztók körében, tovább erősítve az ágazat piaci pozícióját.

A kétévente megrendezésre kerülő konferencia immár több mint két évtizede a lombos faanyagok kutatásával, feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozó szakemberek nemzetközi találkozóhelye. 

- A konferencia egyik legfontosabb célja, hogy találkozóhelyet biztosítson a lombos faanyagokkal foglalkozó kutatóknak, illetve az ipar világában dolgozóknak, akik első kézből tájékozódhatnak azzal kapcsolatban, hogy a lombos faanyagok terén mik a legújabb kutatási eredmények. Mi kutatók pedig kérdéseket tehetünk fel és meghallgathatjuk az ő elképzeléseiket, fejlesztési terveiket. Ez egy olyan hely, ahol nagyon intenzív és hatékony tudásmegosztás és szakmai összefogás történik - mondta el prof dr. Németh Róbert, a Soproni Egyetem tanára, a konferencia főszervezője.

A lombos fa rengeteg kutatnivalót ad, hiszen  a tulajdonságaik rendkívül egyediek. Sűrűsége, szilárdsága, színe, tartóssága, sokkal változatosabbak mint a fenyőké. Miután ebből a fajta fából is rengeteg termék készíthető, az eltérő tulajdonságok feltérképezésétől a feldolgozásán át, egészen a terméktervezésig rengeteg speciális feladat van velük - tette hozzá a szakember.

A rendezvény további fontos célja a szakmai kapcsolatok bővítése, a lombosfákkal kapcsolatos problémák és lehetőségek felvázolása, valamint közös kutatási programok indítása.

 

A Sopron TV tudósítása az alábbi linken látható:

Cikk nyomtatása E-mail