Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Faipari Tanüzem és Kreatívipari Műhelyközpont

 

Az 1957-ben indult faipari mérnökképzést követően elindult a faipari üzemmérnök-képzés (1971), ami sürgetően hatott a gyakorlati képzés egyetemen belüli megvalósítására.

1973-74-ben az akkori Bútor és Épületasztalosipari Tanszék több változatban dolgozta ki a Tanműhely tervét. A megvalósítás, a műszaki átadás 1978-ban következett be, az oktatás az 1979/1980-as tanévben kezdődött meg.

A Tanműhely szervezetileg 1979-től a Bútor és Épületasztalosipari Tanszékhez, ill. a Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézethez tartozott, önállóságát 2002-ben nyerte el.

Nagyon sok tartalmi és infrastrukturális fejlesztés valósult meg, ennek eredményeként 2005-ben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter „Minősített Tanüzem” címet adományozott a szervezeti egységnek.

2009-2011 során a - „ZÖLD EGYETEM” program infrastrukturális feltételeinek megteremtése a Nyugat-magyarországi Egyetemen” (TIOP-1.3.1-07/2-2f-2009-0008) pályázat lehetővé tette a Tanüzem gépeinek és berendezéseinek szinte teljes cseréjét. Igy új gépparkot és eszközöket kapott a gépműhely, a kéziműhely és a felületkezelő műhely, szolgálva a hallgatók minőségi oktatását, segítve a Kar kutatási tevékenységét.

2020-ban a Faipari Tanüzem feladatköre és infrastruktúrája is bővült, a Kar gyakorlati oktatásának központja lett. Ellátja a faipari mérnökhallgatókon kívül az ipari formatervező mérnök-, a formatervező művész-, és az építőművész hallgatók gyakorlati oktatását. A bővülő feladatok igényelték a Tanüzem területi gyarapodását is. A gyakorlati oktatást egy modellező műhely és egy fémmegmunkáló műhely is segíti. 
Ez időtől kezdve, mint Faipari Tanüzem és Kreatívipari Műhelyközpont látja el feladatát.

 

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek

Tóth György
mérnöktanár
(+36 99) 518-779
Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar