Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

11th Hardwood Conference (Lombosfa Konferencia) - 2024. május 30-31.

hardwood-plakat.jpg

2024. május 30-31-én került megrendezésre az "11th Hardwood Conference" (Lombosfa Konferencia) c. rendezvény. A nemzetközi konferencia a Soproni Egyetem, a göttingeni Georg August Egyetem (Németország), a Wood K Plus kutatóközpont (Ausztria) és a Faipari Tudományos Egyesület közös szervezésében jött létre. A konferenciasorozat hosszú utat tett meg a 2003-as évi indulása óta. Prof. Dr. Molnár Sándor már akkor felismerte, előre látta a lombos faanyagok tematikájának fontosságát. Mára egyértelmű, hogy az olyan jelentős európai „fa nagyhatalmak”, mint Németország, Ausztria, Svájc vagy a skandináv országok sorra indítják a lombos fagazdálkodással, feldolgozással és termékfejlesztéssel kapcsolatos projektjeiket. A soproni konferencia létjogosultságát bizonyítja a jelentkezők, érdeklődők száma és összetétele.

IMG_20240530_152522.jpg IMG_20240531_130649.jpg

A rendezvényen a világ 20 országának (3 kontinensről) 37 intézménye képviseltette magát (AUS, AT, BE, BG, CRO, CZ, DEN, FR, GER, HU, JP, NO, PL, RO, RUS, SI, SK, SRB, SE, UK). A résztvevők száma 122 fő volt, ami a konferencia történetében eddig a legmagasabb létszám. A konferencia teljes időtartama alatt 43 előadás hangzott el, és 39 poszterprezentációt láthattak a résztvevők. Szakmánk, ill. a tudományág jövőjére nézve pozitív jelenség, hogy a résztvevők között magas arányban (~40%) voltak jelen fiatal kutatók, köztük szép számmal a Soproni Egyetem doktoranduszai, valamint BSc és MSc hallgatói.

IMG_20240530_083316.jpg IMG_20240529_175324.jpg

Hazánk fagazdaságára jellemző a lombosfák igen magas (kb. 85%) részaránya. Ugyanakkor az európai fafeldolgozó ipar is kihívásként éli meg a lombos faanyagok feldolgozását. Számos oka van, hogy a lombos faanyagok feldolgozása egyre fontosabb szerephez jut Európában. A legfontosabbak az erdőgazdálkodási módszerek megváltozása, az ökológiai szempontok fokozottabb érvényesülése, és a lombosfa erdők részarányának növekedése a klímaváltozás következtében. A konferencia stratégiai célja, hogy segítse a lombos faanyagot feldolgozó ipar és a kutató-oktató intézmények összeurópai hálózatának kiépülését.

IMG_20240531_111446.jpg IMG_20240530_174926.jpg

Ki kell alakítani egy versenyképes és innovatív feldolgozási láncot. Új koncepciók megfogalmazására, új és innovatív gyártási rendszerekre van szükség, ki kell alakítani a kutatóintézetek és az üzemek közötti hatékony technológia-transzfert.

Ennek megfelelően a konferencia előadásai a lombos fák erőgazdálkodási aspektusait, a lombos faanyagok (angolul hardwood) anyagtulajdonságait, feldolgozási technológiákat, a belőlük gyártható termékeket és a piaci helyzetet tárgyalták, ill. mutatták be a legújabb tudományos és gyakorlati eredményeket.

A konferencia, ill. a résztvevőkkel folytatott személyes konzultációk eredményeként több kutatási együttműködési lehetőség is megfogalmazódott, melyek reményeink szerint közös pályázatokban, majd azt követően sikeres együttműködésekben válnak valóra.

 

A konferencia kiadványa megtekinthető és letölthető az alábbi linken:

http://www.hardwood.uni-sopron.hu/?page_id=42

A cikk szerzői:
Prof. Dr. Németh Róbert
Dr. Bak Miklós
Dr. Báder Mátyás

Cikk nyomtatása E-mail